4 MAGISKA PLATSER PÅ ISLAND

Islands natur är magisk och inspirerar till både andrenalinfyllda äventyr och fantasifulla historier. Det är en del av förklaringen till att många islänningar än idag tror på övernaturliga väsen som alver och troll, tomtar och vättar.

Några sådana lär du knappast få se om du åker till Island – men det behövs inte. Den vackra ön har så mycket att erbjuda ändå att det räcker och blir över. Har du planerat att åka över till Island och se vad det handlar om? Lockas du också av tanken på att rida på de berömda Islandshästarna, bada i naturligt varma källor och vandra på glaciärer?

Då har vi listan för dig. Här är fyra sevärdheter du absolut inte får missa när du reser till Island.

1. Vatnajökull

Vatnajökull är en av världens största glaciärer och ligger i nationalparken med samma namn. Vatnajökull är som sagt gigantisk och glaciären täcker mer än 8 100 kvadratkilometer! Det väldiga istäcken sträcker sig 2000 meter över havet och är en väldigt mäktig syn.

Glaciären är ett populärt turistmål och varje år går det många turer här. Att hitta turer till glaciären och nationalparken är lätt, det finns massor tillgängliga genom en enkel sökning på Google. Väl på plats på Island guidar hotell och vandrarhem mer än gärna dig till rätt tur så att du får ut det mesta av din upplevelse på Island och ditt äventyr på glaciären.

Det finns också många olika varianter på turer. Från de mer enkla turistturerna där besökarna stannar vid foten av glaciären och får se den från många olika håll av nationalparken, till de mer avancerade där en guide hjälper en grupp besökare att bestiga glaciären och närma sig dess högsta punkt 2000 meter över havet.

Vatnajökull är en riktigt häftig upplevelse som varmt rekommenderas.

2. The Blue Lagoon

En riktig klassiker kommer här. Islands egen blå lagun ligger på bekvämt avstånd från Reykjavik och går att besöka via en dagstur. I dessa naturligt uppvärmda källorna kan du njuta av ett varmt geyser-bad samtidigt som du får se det bästa av den isländska miljön.

Den blå lagunen är idag en stor turistmagnet på Island och har givetvis sett till att det finns faciliteter för turisterna. Här finns idag ett geotermiskt spa med mycket modern lyx på plats, samtidigt som anläggningen verkligen tar tillvara på sina naturresurser.

3. Hekla

På södra Island ligger vulkanen Hekla. Området kring vulkanen är ett av de mest populära turistmålen för besökare på Island. Det månlikande landskapet kring vulkanen är inbjudande för äventyrssökare som vill gå på hiking eller bara uppleva något annorlunda. Kring de sandiga områdena och lavafälten dyker buskar och vegetation upp på de mest oväntade ställena, vilket ger området ett unikt och surrealistiskt intryck.

Den nästan 1500 meter höga vulkanen är fortfarande aktiv och kan få utbrott utan minsta förvarning. Det skrämmer iväg vissa turister, men lockar våghalsar som trots varningarna vill bege sig upp till toppen av Hekla. För dessa finns en väg upp, men det är inte att rekommendera att gå utan lokala guider. Och att ta någon annan väg upp är bara dumdristigt och riskabelt.

En populär destination nära Hekla är resterna av vikingafarmen Stong, som tros ha blivit begravd under ett vulkanutbrott på 1100-talet.

4. Surtsey

Sist men inte minst måste vi rekommendera vulkanön Surtsey, som bildades så sent som på 60-talet när en undervattensvulkan fick utbrott. Surtsey blev då det senaste tillskottet till Västmannaöarna strax utanför Islands kust och är idag ett populärt resmål för den som vill uppleva det isländska vildmarkslivet.

På Surtsey finns många unika fågelarter och i närheten av ön är det också vanligt att observera valar, som ofta befinner sig i havet runt omkring ön.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *