4 TIPS FÖR ATT UPPLEVA NATUREN PÅ ISLAND

Vad är det första du tänker på när du hör ordet Island?

Kanske är det vikingar eller iskallt väder. Kanske är det finanskrisen som drabbade landet 2008, någon av landets populära deckarförfattare eller populära band som till exempel Sigur Ros.

Mer troligt är kanske att du tänker på islandshästar och vackra vyer, geysrar och varma källor, vulkaner och glaciärer. Vad alla dessa saker har gemensamt är att de är en del av Islands rika naturskatt. Med sitt unika landskap mitt ute i Atlanten erbjuder Island en naturupplevelse du inte kommer i närheten av någon annanstans på jorden.

Varje år besöker många turister ön för att ta del av detta naturens mirakel. Här listar resaisland.se fyra vassa tips för att få ut maximalt av din Islandsresa.

1. Planera långt i förväg och gör research

På Island finns så otroligt mycket att uppleva. Vill du rida på Islandshästar, bada i varma källor, bestiga glaciärer eller åka och se gigantiska valar ute på Atlanten finns möjlighet att göra allt. Men för att få ut absolut mest av resan är det en god idé att vara ute i tid och planera.

För många av turerna kräver en hel del logistik och förberedelser. Ska du till exempel vandra på någon gigantisk glaciär krävs det att du har visst flås på förhand. Även om utrustning finns på plats kan det vara en bra idé att göra research och köpa på sig utrustningen på förhand, för att vara helt säker på att du har allt och inte slösa värdefull restid på att hitta rätt par kängor eller ett stabilt stormkök.

Information om alla turer, vilken utrustning som krävs och recensioner från tidigare turister finns över hela internet. Det är bara att sätta igång och söka!

2. Ge dig själv tid att vila

Ska du rida på Islandshästar, vandra på glaciärer, bada i varma källor och flänga runt över hela ön kommer det garanterat leda till oförglömliga upplevelser. Men det kommer också leda till att du blir trött mellan varven och behöver vila.

Så planera in vilodagarna mellan äventyren på förhand. Ge dig själv tillåtelse att slöa ett par dagar i Reykjavik och bara strosa i affärer, sitta på något café eller vandra mellan museum. Allt behöver inte vara fart och fläkt hela tiden. Genom att ta det lugnt, varva ner och ladda batterierna får du ut mer av de mer äventyrliga sakerna du väljer att göra på din Islandsresa.

3. Ta med en bra, tålig kamera.

När du är på Island kommer du att vilja fånga ögonblicken fler än en gång. Och det är en sak att göra det med din iPhone eller systemkamera på solsemestern i Grekland eller på en långweekend i Paris. Den isländska naturen är däremot en helt annan femma. Här kommer naturen att ställa till med dimma, snålblåst, regn och snö – oavsett när på året du åker. Så ta med en kamera som du vet redan på förhand tål både vatten och kyla. På det sättet kan du ta makalösa bilder i högsta kvalitet.

4. Ha kul!
En Islandsresa blir ofta mer fysiskt krävande än vad andra resor blir, speciellt om du jämför det med solstolen på kanarieöarna eller strandbaren på Phuket. Vi vet att vi tipsade om att ta det lugnt, men lugnt kan också betyda roligt.

Testa på barerna och pubarna i Reykjavik. Smaka på de isländska specialiteterna vid bardisken. Prata med lokalbefolkningen, som är trevlig och nyfiken. Och se till att du har tid och möjlighet att släppa loss någon helg. Har du flugit ända till Island, suttit i timtals på hästryggen och klampat upp och ner för ett isbeklätt berg är du minst sagt värd lite isländskt ”brennvin”. Skál!*

*Skål på isländska.

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *