Planera din resa till Island

Planera din resa
Planera din resa

Även om Island är ett litet land finns det en hel del aktiviteter och sevärdheter att boka in under vistelsen. Eftersom de flesta åker dit under ett par dagar kan det vara smart att planera resan innan avfärd för att ni ska hinna med det ni vill.

Island bjuder på ett majestätiskt landskap och en vacker natur trots landets storlek. I och med att det finns så mycket att se och göra kan det vara en god idé att boka in olika aktiviteter redan innan ni åker. Men självklart finns det även möjlighet att boka på plats då ni väl är framme. Dock kan ni spara tid genom att planera aktiviteterna innan avfärd istället för att ni ska komma överens om planerna när ni börjar er första dag på semestern.

Boka via resebolag

Det finns flera olika resebolag som erbjuder möjligheten att boka er resa i form av ett paket. Då kan ni boka en resa skräddarsydd efter er personliga smak beroende på om ni vill njuta av storslagen natur eller vara med om spännande äventyr. Men det går även att enbart boka flyg och hotell om ni vill låta dagarnas aktiviteter vara helt och hållet spontana.

När, var, hur?

Om ni inte har besökt Island tidigare kan ni räkna med att ni får vara med om en annorlunda resa oavsett vilken tid på året ni planerar att åka dit. Alla fyra årstider bjuder nämligen på en speciell charm och ni får njuta av ett hänförande landskap året runt. Även om Island heter just Island så innebär det inte att det är iskallt. Faktum är att golfströmmen påverkar klimatet till att bli något mildare.

Vädret på Island kan variera rätt rejält men under sommaren kan ni räkna med att temperaturen i genomsnitt ligger på mellan +12-13 °C. Befinner ni er däremot lite längre inåt landet kan det blir mer än +20°C. Även under vintern är vädret relativt milt med en genomsnittstemperatur på -1°C.

Enklast att ta sig till Island är via flyg och då kan ni välja att flyga direkt via Icelandair, SAS och Norwegian. Ni kan flyga från de flesta större flygplatser i Skandinavien med avgångar från Stockholm och Göteborg i Sverige, Kastrup i Danmark samt Oslo och Bergen i Norge. Flygtiden är cirka 3 timmar. Den internationella flygplatsen Keflavik är belägen ungefär 45 kilometer söder om huvudstaden Reykjavik. Från flygplatsen avgår flygbussar i samband med inkommande flyg och med bussen kommer ni till bussterminalen BSI i Reykjavik. Därifrån kan ni ta er till hotellet med buss eller taxi för att lämna väskorna och börja äventyret.

Boende på Island

När ni besöker Island behöver ni nödvändigtvis inte checka in på ett hotell för att ha någonstans att sova. Det finns nämligen flera olika boendemöjligheter. Men självklart kan ni även bo på hotell. Det finns allt från enklare sådana till 4-stjärniga alternativ. Ni kan också bo på så kallade gästhem som påminner om vanliga ”Bed and Breakfast” övernattningar.

Är vandrarhem en boendeform som ni tycker om hittar ni även ett antal olika sådana att välja mellan. Detta är oftast ett prisvärt alternativ som hjälper till att dryga ut reskassan. Tänk på att det brukar innebära att man sköter om gästköket tillsammans med andra och att man inte sällan delar dusch och toalett med andra gäster. Ni kan också bo i en större sovsal, flerbäddsrum eller ett eget rum.

Är ni intresserade av djur och natur och vill komma åt den lantliga känslan finns det möjlighet att bo på bondgård när ni besöker Island. Det finns även campingplatser för er som älskar friluftslivet och vill bo ute i den fria naturen.