SAKER ATT GÖRA I REYKJAVIK

Island brukar för många föra tankarna till islandshästar, geysers, glaciärer och friluftsliv. Men landet har också en blomstrande huvudstad värd att utforska närmare. Reykjavik är mindre än både Göteborg och Malmö, men här finns ett myllrande storstadsliv i mindre format.

Nordens minst huvudstad har en hel del att upptäcka och många dolda guldkorn. Häng med när resaisland.se listar coolaste sakerna att göra i Reykjavik. Listan är gjord utan inbördes ordning.

1. SHOPPING

Stadens två största shoppingcenter är Kringlan och Smaralind. De är utformade som klassiska skandinaviska köpcentra och du kommer säkert att känna igen många av butikerna. Den dyra isländska kronan gör det svårt att hitta fynd, men att spendera ett par timmar med att strosa runt i butikerna och kanske hitta häftiga souvenirer att ta med sig hem från Island kan vara ett nöje så gott som något.

Letar du efter mer coola butiker som inte bara visar upp det gamla vanliga köpcentrum-butikerna finns det en hel del trendiga affärer i närheten av Laugavegur och Skolavördustigur. De chica butikerna kan vara ganska dyra men här huserar många lokala designern och du erbjuds både fantasi och kvalitet. I modeväg är det här området något av det absolut bästa Island har att erbjuda.

Området ligger centralt i Reykjavik och anses allmänt vara det bästa shoppingområdet.

Vill du bege dig en bit bort från smeten finns en härlig loppmarknad på helgerna. Den heter Kolaportid och slår upp portarna exklusivt på lördagar och söndagar. Bege dig till hamnområdet och fråga efter den, så kommer du garanterat rätt.

Reykjavikt centrum är väldigt litet för att vara en huvudstad och det mesta finns inom promenadavstånd. Ett populärt besöksmål är Kulturmuséet, som har ett så krånligt isländskt namn att jag inte tänker stava ut det.

2. ISLÄNDSK MAT

Det isländska köket har anor från vikingatiden, och det märks på vissa av maträtterna. Vill du till exempel avnjuta en fårskalle, eller känna doften av en rutten haj?

I Reykjavik hittar du det bästa det isländska köket har att erbjuda – och du behöver inte alltid känna stanken från tiden då våra skandinaviska förfäder satte skräck i Europa och bortom. Jag talar såklart om vikingatiden. Även om många rätter härstammar härifrån har islänningarna också lärt sig duka fram en hel del som smakar gott.

Fisk och lamm är två traditionella rätter som serveras på Island, och i huvudstaden finns många restauranger att avnjuta dem på.  Ett ställe vi rekommenderar är Old Iceland Restaurang som håller de gamla isländska mattraditionerna vid liv och serverar delikat fisk.

3. UTELIV

Det är inte lätt att kategorisera vad som är ett uteställe på Island. De flesta restauranger är barer, de flesta barer är klubbar eller caféer och vice versa.

Islänningarna gör i regel en ordentlig barrunda när de väl går ut om nätterna. Ölpriserna ligger över de svenska, vilket kan vara en anledning till att islänningarna dröjer med att ta sig ut på lokal om kvällarna. Å andra sidan är det inte stängningsdags förrän framåt småtimmarna, så islänningar stannar i regel ute länge och festar.

Reykjaviks nattliv är koncentrerat kring Laugavegur så det är enkelt att promenera mellan de olika ställena.

4. KULTUR

Island har ett rikt kulturliv och det är ständigt något på gång oavsett om det gäller film, musik, litteratur, konst eller något annat. Från Island kommer populära band och artister som Björk och Sigur Ros.

Det är ofta spelningar i Reykjavik och allt du behöver göra för att veta var och när är att hålla utkik i gratistidningarna som du lätt hittar på caféer och i kiosker. Reykjavik har även många museum där den spännande isländska historiens viktigaste ögonblick, händelser och personer går att skönja.You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *